sexta-feira, 13 de fevereiro de 2015

SALTEÑAS BOLIVIANAS

Salteña is a type of Bolivian baked empanada, a savory pastry filled with beef, pork or chicken mixed in a sweet and very spicy sauce - at least this recipe is very spicy (similar recipe here). I belive they can be found anywhere in Bolivia, and when I came across this Bolivian recipe from a Bolivian newspaper I was thrilled. In this recipe, potatoes are added to the beef sauce, and boiled eggs and Azapa olives (the olives don´t have to be Azapa olives, but I simply love them so much I could put them in any savory dish I cook) are added to the filling before baking.
I made a vegeterian version of salteñas: cheese and caramelized onions filling. It may be a culinary sacrilege, I don´t really know, but the cheese salteñas were wonderful too! 

Saltenhas são essas tortinhas típicas da Bolívia, com recheio de carne, porco ou frango super temperado e meio doce (receita parecida aqui). São uma delícia! Fiquei maluquinha quando achei essa receita num jornal boliviano! Nessa receita, batatas são acrescentadas ao recheio, e antes de assar coloca-se um pedacinho de ovo cozido e de azeitona na tortinha. Eu uso azeitona azapa porque amoamoamoamo azeitona azapa, rsrsrsrs.
Eu "criei" uma versão vegetariana de recheio: muçarela com cebolas caramelizadas. Talvez seja um sacrilégio, mas ficou uma maravilha. 

The variety of spicies that goes in the filling is just amazing
A variedade de temperos e ervas na receita é incrível, tanto no recheio como na massa, que é bem doce.
The dough itself is a fascinating combination of flavours.
I don´t have a lot of practice rolling out the dough, so the assembly takes me a long time, but the result is delicious. The recipe yelds like a ton of salteñas, that I freeze after baking...  

Como não tenho prática em abrir massa com rolo, essa parte da montagem leva séculos para mim ;))) Mas a receita dá uma quantidade enorme de saltenhas, que eu congelo assadas. 


the assembly:

roll out the dough, place the sauce, add a small piece of boiled agg and a small piece of olive, brush a little bit of water on the edge of the dough disc, close it and turn the edges in.

Montagem:
abrir a massa, colocar o recheio, acrescentar um pedacinho de ovo e de azeitona, umedecer o canto da massa, fechar e virar as beiradas para dentro

oh, and they don´t look nice and perfect, but they are sooooooo good.
não ficam bonitinhas e uniformes, não, mas ficam super gostosas.
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